Ribolovni tereni u Koprivničko-križevačkoj županiji

Rijetko koje područje u Hrvatskoj može se pohvaliti različitim ribolovnim destinacijama  kao područje naše županije koje je izuzetno bogato vodenim površinama gdje uz rijeku Dravu i Muru te njihove pritoke  ima oko 40 jezera, mrtvica i ribnjaka.   Najveća ribolovna voda je rijeka Drava koja kroz županiji teče u dužini od 65 km,  zatim rijeka Mura u dužini od 7 km te jezera Šoderica, Jegeniš , Prosenica i Čingi Lingi koja su nastala eksplotacijom šljunka.  Uz njih na području županije nalaze se i umjetna jezera Rasinja, Ravenska kapela  i Čabraji koja su nastala izgradnjom akomulacija.

Uz njih za ribolovni turizam su posebno  značajne i manje vode kao što su mrtvica Ješkovo, te jezera Drnić i Autoput.  Rijeka Mura za ribolovni turizam nije značajna jer se nalazi na granici između Hrvatske i Mađarske te unutar posebnog zoološkog  rezervata Veliki Pažut koji čini područje sjeverno od Legrada i ušće Mure u Dravu i obiluje bogatom i raznovrsnom faunom.

 

Sve ove rijeke i jezera uz netaknutu prirodu bogate su slatkovodnim vrstama riba, kao što su: som, šaran, štuka, smuđ, bass, zlatni i crveni karas, amur, manjić, bolen, jez, mrena, pastrva, mladica, babuška, deverika, tolstolobik, klen, linjak, i druga vrsta bijele ribe. Sve navedene vode imaju  kapitalne primjerke ribljih vrsta.

Turistički najznačajniji  je ribolov  tipa «Ulovi i pusti» (Catch & release»  jer omogućava turistu namjerniku  da ima priliku uloviti kapitalnu ribu, posebno kapitalnog šarana. Takvih ribičkih destinacija na području Koprivničko-križevačke županije je sve više među kojima se ističu jezero Rasinja, Ješkovo, Autoput i Drnić a uskoro još neke vode a sve u cilju poboljšanja kvaliteta voda  i nove  turističke ponude.

Boravak u predivnoj  prirodi, kada se ribolovac okružen savršenim mirom, mirisima vode i  okolne zemlje, prepušta harmoniji trenutka. Jedinstveno, neponovljivo i savršeno. Zaboravljaju se svakodnevni problemi, koje samo iskonski ribići, prije svega zaljubljenici u prirodu najbolje osjećajuSportski ribolov i ugodan boravak u netaknutoj prirodi mamac je svakom ribiču, a užitak je kad se na udici nađe kapitalni primjerak. Naravno, nakon svakog ulova kapitalna riba se fotografira i pažljivo vrača nazad u vodu da bi isto zadovoljstvo i sreću mogao osjetiti i neki drugi sretni ribič ili mi sami slijedećim dolaskom u ribolov na istu vodu.

Karta ribolovnih voda u Korivničko-križevačkoj županiji