ŠPORTSKI RIBOLOV NA KOPNENIM VODAMA

Obavljanje športskog ribolova na slatkim (kopnenim) vodama regulirano je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu („Narodne novine“, br. 63/2019, te Pravilnik o ribičkom i ribočuvarskom ispitu u slatkovodnom ribarstvu („Narodne novine“, br. 6/20) i Pravilnikom o ribičkim dozvolama u slatkovodnom ribarstvu („Narodne novine“, br. 139/2020).

Za obavljanje športskog ribolova na određenom ribolovnom području ili ribolovnoj zoni ribiči kupuju dozvole od ovlaštenika ribolovnog prava koje vrijede na ribolovnom području ili u ribolovnoj zoni za koju je ovlaštenik dobio ribolovno pravo kao i na ribolovnom području ili ribolovnoj zoni drugog ovlaštenika ribolovnog prava (ukoliko su ovlaštenici zaključili ugovor o recipročnom pravu ribolova).
Na području Republike Hrvatske postoji 120 ovlaštenika ribolovnog prava, iako postoji cca. 450 aktivnih športsko-ribolovnih udruga.

 

Dozvolu za športski ribolov izdaje Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja putem ovlaštenika ribolovnog prava s rokom važenja za:

– jedan dan (dnevna dozvola)

– trodnevna dozvola

– sedmodnevna dozvola

– tekuću kalendarsku godinu (godišnja dozvola).

Dnevna dozvola važi do 24 sata od sata kupnje dozvole datuma navedenog u dozvoli.
Godišnja dozvola važi od 00,00 sati 1. siječnja do 24,00 sata 31. prosinca tekuće kalendarske godine navedene u dozvoli.

Visina naknade za godišnju dozvolu za hrvatske i strane državljanke od 15 i više godina života i za hrvatske i strane državljane od 15 do 18 godina života iznosi 100,00 kuna + naknada Ovlaštenika.

Visina naknade za godišnju dozvolu za ribiče invalide Domovinskog rata Republike Hrvatske iznosi 100,00 kuna.

Visina naknade za dnevnu, trodnevnu i sedmodnevnu  dozvolu za hrvatske i strane državljane utvrđuje se u iznosu od cijene dozvole i naknade Ovlaštenika.